Původ a historie pizzy

Existují miliony lidí na celém světě, kteří  milují pizzu, ale kolik lidí vlastně zná  historii tohoto chutného potěšení  ? Pizzu, kterou většina lidí nyní jí, je hodně odlišná od původního pizzy, to  dalo by se očekávat vzhledem k tomu, že pizza  se jedla už před více než tři sta let.

Počátky pizza jsou  velmi diskutovaným tématem, ale to, co je tradičně považováno za první pizzu, je ta, která  byla  vyrobena  v Neapoli v Itálie kolem 17. století. Byla nejprve vyráběna jako jídlo  pro chudé lidi Neapole a obsahovala pouze těsto, čerstvá rajčata, česnek, olej a byla  posypána bazalkou a oreganem. Obyčejně se prodávala z  ručních vozíků lidem na ulici. Zmínka o tomto  lahodném  neapolském  pokrmu se začala šířit do dalších oblastí a lidé začali cestovat do Neapole, jen proto, aby ochutnali tento skvost. Někdy kolem roku 1830 se lidé rozhodli,že jim už nestačí  prodávat jejich pizzu na ulicích Neapole a začaly otevírat první pizza restaurace, kde si zákazníci mohli posedět a užívat si chuť pizzy. Stále můžete v Neapoli ochutnat pizzu v některém  z těchto původních míst.

Mnoho výrobců  pizzy v Neapoli, říká, že existují pouze dva opravdové typy pizzy – tradiční pizza podle původního receptu a pizza Margherita. Nejstarší  je jednoduchá pizza, která obsahuje  pouze rajčata, česnek, oregano, bazalku  a panenský olivový olej. Je  pojmenovaná  tak proto, že to bylo přednostní jídlo námořníků vracejích se  ze svých rybářských výletů do  Neapolského  zálivu. Druhý typ tradičního postaveného neapolského pizzy, Margherita,získal své jméno podle královny Margherity, pro kterou  vytvořil pizzu  pekař Raffaele Esposito v roce 1889. Příběh je, že Espsito upekl tři pizzy pro krále Umberta a královnu  Margheritu z nově ustavené Savoy dynastie, na jejich návštěvě Neapole. Královna Margherita slyšela  o proslulém  místě, kde se vyrábí pizza a chtěla ochutnat . Esposito vyrobil  tři pizzy, každý představoval jiný Neopolitan způsob, jak udělat pizzu. Jeden z sýrem a bazalkou. Jeden s rajčaty, olejem a česnekem. A poslední s rajčaty, bazalkou a mozzarellou, která  reprezentovala  barvy italské vlajky. Zaujetí podle barev a chutí z posledního pizzy, královna Margherita prohlásila,že její oblíbenou je třetí pizza a ta  se, tak  stal známá  jako Pizza Margherita na její počest. Oba tyto druhy pizzy jsou stále k dispozici všude kolem Neapole v  mnoha  dalších pizzeriích po celém světě.

pizzanonstop2foto: PizzaNonstop.cz

Ve Spojených státech je pizza známa  až od  19. století, kdy italští přistěhovalci začali přinášet své pizza recepty  a začali  prodávat toto chutné jídlo, které bylo  pro Američany zcela něčím novým. Prodej pizzy  ve Spojených státech začal v podstatě stejným způsobem, jako tomu bylo v počátku v Neapoli, prodávala se  na ulicích Italy z jejich vozíků.Podobně jako tomu bylo  v Itálii, tak i v Americe se tato novinka šířila  velmi rychle a  lidé začali  cestovat  z daleka, aby ochutnali jedno z nejlepších italských  jídel.Časem začali italští  přistěhovalci otevírat pizzerie všude po Spojených státech, zejména  v místech s vysokou populaci Italů. Jakmile se stalo  toto jídlo populární ve Spojených státech, začali lidé otvírat své vlastní pizzerie a dělat pizzu na mnoho netradičních typů. Pekaři začali experimentovat s různými ingrediencemi a složením a umožňovali zákazníkům vybrat si své vlastní ingredience. To nás přivádí k pizze, kterou  většina lidí jí  dnes.

Jedna věc zůstává stejná po celou dobu, a to, že  pizza je chutným jídlem, které  miluje téměř každý. Takže, až se příště zakousnete  do vaší  oblíbené pizzy, vzpomeňte si,  jak daleko se už dostala, a jak skromný začátek měla !

pizzanonstop1

PizzaNonstop.cz

Rozvoz pizzy po celé Praze Nonstop