Jehněčí kýta na červeném víně

Jehněčí na červeném víně s kořenovou zeleninou. Celerové pyré je pro tento chod úžasnou přílohou, protože perfektně kontrastuje se silnou omáčkou z červeného vína a chutí jehněčího masa. Velmi záleží, jaké víno k receptu vyberete, hodí se středně plná či plná vína. Zvolte víno hodící se k jehněčímu masu a se solí v průběhu pečení šetřete, omáčka je velmi výrazná a velká část se jí odpaří, pak by se mohlo velmi snadno stát, že bude příliš slaná a silná.

Ingredience:
1 jehněčí kýta (1,5 kg)
750 ml plného červeného vína
5 šalotek
6 stroužků česneku, oloupaných a na plátky pokrájených
4-5 mrkví, oloupaných a na kolečka pokrájených
1 plechovku masitých rajčat
pár snítek čerstvého tymiánu
3 lžíce rýžového či olivového oleje
mořská sůl
Postup:
1. Předehřejte troubu na 160°C. Rozehřejte si olej ve středním litinovém či jiném hrnci vhodném na plotnu i do trouby, ke kterému máte poklici. Omytou a osušenou kýtu na něm ze všech stran osmažte, aby se maso pěkně zatáhlo a udrželo si všechnu šťávu uvnitř.
2. Maso na chvíli ještě vyndejte z hrnce a osmažte v hrnci na kostičky či plátky pokrájenou šalotku. Když už začíná šalotka malinko zlátnout na krajích, přidejte na kolečka pokrájenou mrkev. Dobře promíchejte a ještě chvíli restujte. Přidejte konzervu rajčat, přibližně 3 dcl červeného vína, tymián, trochu soli, česnek a prohřejte. Jakmile je směs prohřátá, přidejte kýtu, lehce ji posolte, přiklopte poklicí a vložte do trouby.
3. Kýta by se měla péci 2,5-3 hodiny. Během té doby hrnec občas vyjměte, podlijte vínem a kýtu v průběhu i jednou otočte. Na závěr, když už je maso téměř pěkně měkké a odpadá od kosti, zesilte výkon na 180 ještě 10-15 minut pečte bez poklice. Ochutnejte omáčku a je-li třeba dochuťte soli. Je lepší se soli postupovat opatrně, aby nedošlo k přesolení, protože se omáčka z velké části odpaří a je sama o sobě silná díky červenému vínu.
Jako příloha se mi velmi osvědčilo celerové pyré, které příjemně doplňuje a kontrastuje chuti jehněčího na víně.

Recept na celerové pyré je tu: kitchenette.cz

zdroj: kitchenette.cz